DU ÄR REDAN KOMPEN­SERAD FÖR SJÄTTE JUNI

Nationaldagen infaller för andra året i rad på en helg. I andra branscher utgår kompensation när denna röda dag hamnar på en lördag eller söndag.

 

 

Men hur är det i försäkringsbranschen? Svaret är att försäkringstjänstemän redan är kompenserade. I försäkringsbranschen var tidigare skärtorsdag, valborgsmässoafton och dagen före alla helgons dag arbetsfria. Av dessa tre dagar kan valborgsmässoafton infalla på vilken veckodag som helst, medan de andra två återkommer på samma veckodag varje år.

2005 blev nationaldagen 6 juni lagstadgad helgdag. Året därpå valde försäkringsbranschens fack och arbetsgivare att sluta betrakta skärtorsdag, valborgsmässoafton och dagen före alla helgons dag som lediga dagar. I stället fick de anställda tre valfria arbetsfria dagar per år.

Men på vilket sätt är det en kompensation för nationaldagen?

Jo, eftersom skärtorsdag och dagen före alla helgons dag alltid infaller på samma veckodag, var det från arbetsgivarens sida inga problem att byta dessa två dagar mot två arbetsfria dagar. Men att byta bort valborgsmässoafton ­ som ju kan infalla på en helg ­ mot en ledig dag varje år, blev med arbetsgivarens ögon en överkompensation. Samtidigt hävdade fackförbundet Forena att de anställda underkompenserades, då annandag pingst (alltid en måndag) som ledig dag byttes mot 6 juni (en rörlig dag).

Men att byta valborg (rörlig dag) mot valfri arbetsdag, och annandag pingst (fast dag) mot 6 juni (rörlig dag) blir faktiskt i längden - under en cykel av 28 år! - neutralt.

I det "gamla systemet" med ledig valborgsmässoafton, inföll den dagen 20 av 28 år på en arbetsdag, medan annandag pingst under alla 28 åren alltid inföll på en måndag = 20 + 28 lediga dagar. I det "nya systemet" har annandag pingst ersatts av nationaldagen, och den infaller 20 av 28 år på en arbetsdag. Samtidigt ger Forenas kollektivavtal (istället för valborg) varje år en arbetsfri dag åt var och en att själv disponera över = 20 + 28 lediga dagar.