120 KRONOR I TIMMEN – BRAN­SCHENS LÄGSTA LÖN?

Studenterna på FEI går en tvåårig utbildning och söker sig målmedvetet till försäkringsbranschen.

 

 

Men lönen för sommarjobbet var något av en kalldusch. Flera erbjöds en timlön på 120 kronor.

FEI yrkeshögskola utbildar för en karriär inom försäkringsbranschen. Under två år lär sig eleverna sådant som man behöver kunna om man ska arbeta som försäkringsrådgivare, skadereglerare eller riskbedömare. Utbildningen presenteras som ”marknadens mest omfattande” och riktar sig till den som målmedvetet söker sig till branschen. Den uppfyller Finansinspektionens krav och tanken är att den som vill efter två år ska vara redo att göra InsureSec:s licenstest. Eleverna får göra 24 veckors praktik ute i branschen.

Många vill självklart sommarjobba med försäkring mellan de båda utbildningsåren. Men för den nuvarande förstaårskullen väntade en överraskning. Flera fick erfara att lönen kan vara riktigt låg.

- Jag sökte jobb som försäkringsadministratör och erbjöds 120 kronor i timmen. Det är betydligt mindre än vad jag tjänade som undersköterska, säger en.

Det är dessutom 19 kronor mindre än branschens kollektivavtalade lägsta lön, 139 kronor i timmen. Det är en lön som sannolikt är mycket ovanlig bland de redan yrkesaktiva. Syftet med ”lägsta lönen” är att skydda mot utnyttjande. Den ska fungera som ett golv för den som är ny och oprövad på arbetsmarknaden.

De arbetsgivare som har lagt sig på en så låg nivå är visserligen inte bundna av kollektivavtal och begår inget formellt fel, men eleverna på FEI reagerade.

- Vi diskuterade det här i vår gemensamma Facebook-grupp. Flera ringde till facket, berättar en elev.

En annan elev, som önskar vara anonym, säger att hon inte hade väntat sig så här låga ingångslöner. Det handlar visserligen bara om ett sommarvikariat, men farhågan finns där att en start på låg nivå etablerar en standard från vilken det kommer att ta tid att arbeta sig uppåt.

- Man kan sätta sig i kassan på Willys eller Ica och få högre lön. Jag kanske måste gardera mig för att lönen inte blir så bra, säger FEI-eleven.

Hon har valt att inte ta någon anställning mellan de båda utbildningsåren.

- I sommar prioriterar jag min ledighet i stället.

Flera av eleverna har förhandlat. Någon har lyckats få upp timlönen till 150 kronor, någon till 180. Men den anonyma eleven anar att det finns kurskamrater som accepterat 120 kronor, och som inte vill skylta med det.

- Det är inga praktikjobb utan riktiga jobb. Man förväntas sköta den administration som ordinarie försäkringsrådgivare inte hunnit med. Vi har läst ett år, vi kan inte likställas med den som kliver in från gatan. Men arbetsgivarna verkar inte köpa det resonemanget, säger hon.