ELDA SÄKERT I KAMINEN

Om bara ett par dagar tar de flesta av oss julhelg. Under ledigheten kanske du vill elda i kaminen eller i den öppna spisen.

 

Mellan julsångerna, brädspelen, Kalle Anka och middagarna sprakar de mysiga brasorna runt om i landet. För att det ska bli så mysigt som du tänkt dig är det viktigt att känna till riskerna med att elda i kaminer och hur du undviker att det börjar brinna. Försäkringsbolaget If ger här fyra handfasta råd. Läs dem och elda safe!

1. Välj rätt produkt för ditt behov. Behöver du värma upp hela huset eller vill du ha något som skapar trivselvärme? Kaminer, braskaminer, kakelugnar och öppna spisar är till för att skapa trivselvärme eller för att stödja annan värmekälla som till exempel en värmepanna.

2. Se till att din värmekälla installeras på rätt sätt. Följ monteringsanvisningarna noga. Väger eldstaden mer än 150 kg måste bjälklagets bärighet säkerställas. För installation av en eldstad krävs att en bygganmälan görs till kommunen.

Ställ ingenting på kaminen! Värmen gör att sakerna kan börja brinna.

3. Elda på rätt sätt. Det finns eldningsinstruktioner för ditt val av eldstad. Följ dem!

4. Eldstaden behöver skötas på rätt sätt för att fungera bra och vara säker att elda i. En braskamin och annan eldstad med tillhörande skorsten ska sotas regelbundet för att ta bort brännbara beläggningar och för att minska risken för sotbrand. Hur ofta man ska sota bestäms av varje kommun. Ta reda på vad som gäller för kommunen du bor i

Forenas personuppgiftspolicy gäller inte när du klickar på länken eftersom du kommer till en extern webbplats.