ALLT FLER FÖRETAG UTAN TJÄNS­TE­PEN­SION

Andelen företag som inte avsätter pengar till de anställdas tjänstepension ökar. Det visar en undersökning som Länsförsäkringar har gjort.

Trifa Chireh

 

I granskningen lyfter Länsförsäkringars pensionsekonom Trifa Chireh fram förändringen mellan 2014 och 2018.

I alla granskade branscher utom en backar antalet företag som avsätter pengar till tjänstepension. Det lysande undantaget är den personalintensiva restaurangbranschen där trenden är att fler arbetsgivare erbjuder tjänstepension.

Kulturbranschen är den bransch där högst andel av företagen saknar avsättning till tjänstepension – 63 procent.

– I kulturbranschen är det vanligt med tillfälliga uppdrag och många av företagarna kan driva enskild firma. Det kan till och med vara svårt att ta ut tillräcklig med lön varje månad från sitt företag för att få maximal avsättning till sin allmänna pension och sjukförsäkring. Sen är det inte heller säkert att de kompenserar med ett sparande speciellt avsett för pensionen, vilket i slutändan också påverkar livet som pensionär. Det blir lite pengar både nu och sen, kommenterar Trifa Chireh i ett pressmeddelande från Länsförsäkringar.

Många små företag i en bransch påverkar statistiken.

Den bransch där störst andel företag sätter av till tjänstepension är tillverkningsindustrin. 27 procent gör det inte, vilket är en ökning sedan 2014 då 22,6 procent av tillverkningsföretagen saknade tjänstepension.

När Länsförsäkringar räknar samman alla branscher kan man se en nedslående utveckling. 2014 saknade 34,6 procent av företagen tjänstepensionsavsättningar. 2018 var det 41,4 procent – en förändring med 6,8 procentenheter.