LAGOM MYCKET STRESS ÄR BRA

Anders Hansen är läkare, psykiatriker och författare. I september gästade han Forenas under en föreläsning om att stärka hjärnan.

 

Hallå Anders Hansen!….

….hur kommer det sig att du har specialiserat dig på just hjärnan och stress?

- Därför att stress är intressant ur ett psykiatriskt perspektiv då det är den vanligare orsaken till exempelvis depressioner.  

Att motion är bra för att motverka stress och depression känner de flesta till, men hur ”farligt” är det att inte röra på sig alls, dvs 0 minuter? Hur länge skulle människokroppen och hjärnan klara av det?

- Omöjligt att säga, men människan är utvecklad för rörelse och vi behöver mer rörelse än våra kusiner i djurriket, som schimpanser och gorillor. Hjärnan kommer att fungera som bäst när den behöver göra det och det har varit när vi rört oss. Därför har evolutionen slipat på våra hjärnor så att de stärks av fysisk aktivitet.

Om jag har för hög arbetsbelastning på jobbet ska jag då ut och springa eller ber jag chefen om hjälp istället? Är det mitt eller chefens ansvar att minimera min stress på jobbet?

- Varken ditt eller chefens ansvar. Det här är en fråga för var och en. Det är inte bara upp till skola, arbetsgivare eller "samhälle"

Hur viktiga är pauserna på jobbet?

- Viktiga såklart. Ta en minuts bensträckare varje timme och prioritera din återhämtning!  På så sätt klarar vi mycket stress. Lagom mycket stress är bra.

Vilka är dina tre bästa tips för smartare skärmtid i vardagen?

  • Ha inte mobilen i närheten överallt! (den är oemotståndligt lockande)
  • Ha den inte i sovrummet eller arbetsrummet!
  • Stäng av push-notiser och gör skärmen svart-vit!

Hur gör du för att själv leva upp till dina tips?

- Jag försöker följa dem och ibland går det bra, ibland inte. Jag trillar naturligtvis dit som alla andra på skärmar.

Sover du själv med mobilen bredvid dig?

- Nej, oftast inte

Tror du att tekniken i framtiden kommer att utvecklas så att den inte leder till stress på samma sätt som t ex smartphones gör idag?  

- På lång sikt, men inte på något år. Jag tror att en ökad medvetenhet om digitaliseringens baksidor gör att folk kommer efterfråga bättre produkter, för naturligtvis behöver vi våra digitala verktyg. Men det kommer bli sämre innan det blir bättre.