Hoppa till huvudinnehållet

Olika typer av utbildningar

Forena anordnar kurser och utbildningar av olika sorter, bland annat grundutbildningar, specifika ämnesutbildningar och kurser för särskilda målgrupper.

Grundutbildningar

Grundutbildningarna ger dig som är styrelseledamot de kunskaper du behöver för att på bästa sätt kunna företräda, stödja och vägleda medlemmarna och kommunicera med företagsledningen.

Under kurserna arbetar vi utifrån en problembaserad pedagogik där du som deltagare deltar aktivt och diskuterar utifrån din egen vardag.

De grundutbildningar som ges är Steg 1, Steg 2 och Steg 3.

Ämnesutbildningar

Ämnesutbildningar ger dig kunskaper för att kunna utföra ett speciellt uppdrag eller fördjupning i en särskild fråga. Ämnesutbildningarna kräver oftast inga förkunskaper, men det är en fördel om du har gått grund- eller introduktionsutbildningen.

Utbildning för arbetsmiljöombud

Som arbetsmiljöombud bör du gå en utbildning så snabbt som möjligt när du blivit vald till ditt uppdrag. Kontakta din arbetsgivare när du blivit vald för att gemensamt bestämma vilken utbildning du ska gå. Forena rekommenderar Prevents utbildning Bättre arbetsmiljö – BAM, en tre dagar lång grundläggande utbildning i arbetsmiljö. Försök även att få med en representant från arbetsgivaren på kursen, så får ni samma utbildning och kunskaper.

Grundläggande arbetsmiljöutbildningar ska bekostas av arbetsgivaren.

Beställ egna utbildningar

Vi kan även komma till er och hålla utbildningar. De här utbildningarna riktar sig främst till styrelsemedlemmar och om styrelsen önskar även till arbetsmiljöombud eller kontaktombud. En beställd utbildning pågår cirka tre timmar och hålls på er arbetsplats. Utbildningen beställs via e-post till radgivning(a)forena.se

Nedan listas de ämnesområden som kan beställas. Klicka på respektive ämne för mer information! 

Utbildning för kontaktombud

Som kontaktombud ska du utbildas lokalt av den klubb eller förening du jobbar inom. Du ska få en grundutbildning som gör att du har en bas att stå på och kan utföra dit uppdrag. Är du kontaktombud och behöver utbildning vänder du dig till din klubb- eller föreningsordförande.

TCO Fackliga akademi

TCO Fackliga akademi är öppen för den som är förtroendevald eller anställd i ett TCO-förbund. Kurserna genomförs i samarbete med universitet och högskolor och ger högskolepoäng om du har grundläggande behörighet för högskolestudier. Kurserna är avgiftsbelagda. Forena bekostar kurser för FS-ledamöter, medan övriga förtroendevalda får vända sig till sin arbetsgivare eller till sin Forena-förening för att få en kurs bekostad.

Forenas personuppgiftspolicy gäller inte när du klickar på länken ovan eftersom du kommer till en extern webbplats.