TONÅRSTEMPEN SKA HJÄLPA VUXNA ATT ÖPPNA UPP FÖR SAMTAL OCH DIALOG MED UNGDOMAR

Hälften av alla tonårsföräldrar känner sig regelbundet oroade över sitt barns psykiska mående. Det visar en novusundersökning som Trygg-Hansa har gjort.

 

Samma undersökning visar också att de oroade föräldrarna tycker att det är svårt att prata med sina tonåringar om problemen. 

För att hjälpa vuxna att öppna upp för samtal och dialog med ungdomar lanserar nu Trygg-Hansa webbplatsen Tonårstempen. På webbplatsen finns tips, konkreta övningar, samtalsstöd och ett självskattningstest.

-Med Tonårstempen vill vi hjälpa vuxna att hålla samtalet vid liv, så att de i ett tidigt skede kan förebygga och upptäcka psykisk ohälsa hos sina tonårsbarn. Vi upplever att många av de råd som riktar sig till föräldrar i dag är för generella. Med Tonårstempen vill vi göra det mer konkret för att bidra till långsiktig och verklig förändring, säger Alexandra Gahnström, Barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Bris, som Trygg-Hansa har haft ett samarbete med sedan 2018, har hjälpt till med att ta fram Tonårstempen och under lanseringsveckan skänkte Trygg-Hansa 20 kronor för varje genomfört test till Bris. Bris hade under förra året 27 143 kontakter med barn och unga via chatt, e-post och telefon. Psykisk ohälsa, familj och familjekonflikter samt utsatthet för våld, övergrepp och kränkningar är de tre vanligaste samtalsämnena.