GODKÄNT VACCIN KAN TÄCKAS AV LÄKE­ME­DELS­FÖRSÄK­RINGEN

Om det framtida covid-vaccinet skulle orsaka biverkningar finns inget försäkringsskydd för den skadedrabbade. Förklaringen är enkel.

 

Läkemedelsförsäkringen skapades 1978 och i dag är nästan alla läkemedelsbolag som verkar i Sverige (99% av alla sålda läkemedel) med i Läkemedelsförsäkringen. Genom läkemedelsförsäkringen kan en person som anser sig blivit skadad av en medicin få ersättning för sin skada. Men för att ett läkemedel ska täckas av försäkringen krävs att det är godkänt av Läkemedelsverket.

Just nu forskas det intensivt för att få fram vaccin som ska kunna användas mot corona, men än så länge är inget av de nya möjliga vaccinen godkända av Läkemedelsverket.

Läkemedelsförsäkringen har en dialog med Socialdepartementen om den vaccinationsplan som Sverige håller på att ta fram. Alla parter är medvetna om vikten av ett försäkringsskydd och vår gemensamma ambition är att alla som vaccineras med ett framtida godkänt vaccin ska vara täckta av en trygg försäkringslösning, skriver LFF på sin webbplats.