På­verkan­sarbete lyfter fackliga perspektiv

EU har en ambition att styra mer privat kapital mot investeringar och Sverige ses som en föregångare.

 

Elsa Engström och Hanna Wallinder
Elsa Engström och Hanna Wallinder

 

Detta skriver finansmarknadsminister Niklas Wykman i en artikel i Dagens Industri.

Men det som gjort vår kapitalmarknad både djup och bred – en stark sparandekultur, mångfald av aktörer och ett brett förtroende – har inte uppstått av sig självt. Det är resultatet av långsiktig politik, stabil reglering och starka arbetsmarknadsparter.
 
I takt med att EU trappar upp arbetet för att stärka konkurrenskraften genom bland annat en gemensam spar- och investeringsunion har Forena och Finansförbundet intensifierat påverkansarbetet mot beslutsfattare i både Sverige och Bryssel. 
 
I samtal med beslutsfattare lyfter vi fyra fackliga perspektiv:

  • Social dialog skapar tryggare marknader. Kapitalmarknaden blir mer robust och förtroendeingivande när de anställdas perspektiv integreras i lagstiftningsprocesser.
  • Hänsyn till nationella modeller. Svenska kollektivavtalade pensionslösningar, ömsesidiga bolag och andra mindre finansiella aktörer måste kunna värnas inom en mer harmoniserad kapitalmarknad.
  • Medbestämmande i pensionssystemen. Arbetstagare behöver reellt inflytande över sina framtida pensionsmedel, i Sverige och Europa.
  • Tillgång till rådgivning. För verklig finansiell inkludering krävs både kunskap och oberoende rådgivning tillgänglig för alla samhällsgrupper.

- De svenska modellerna som vi tillsammans byggt upp, där våra medlemmar och försäkringstagare varit delaktiga, där kollektivavtalade pensionslösningar och medlemsägda försäkringsbolag utgör viktiga byggstenar, kan fortsätta utvecklas inom en gemensam europeisk ram, säger Hanna Wallinder från Forena.
 
- I Sverige är det vanligt att privatpersoner sparar delar av lönen i fonder och aktier, men det är inte lika självklart i övriga EU. Om fler ska bli delaktiga bidra till detta krävs bättre tillgång till rådgivning – från anställda med god löneutveckling och rimliga villkor, säger Elsa Engström från Finansförbundet.
 
Tillsammans organiserar förbunden 45 000 medlemmar inom bank, försäkring och pension – branscher där EUs regelverk inte bara påverkar affärsmodeller, utan också arbetsmiljö, kompetensbehov och vardagen alla anställda och yrkesgrupper – direkt och indirekt.