Arbets­miljö­om­budens dag

Idag uppmärksammas arbetsmiljöombudens dag och vi passar på att växla några ord med Forenas arbetsmiljöexpert Christian Sundin.

Christian Sundin
Christian Sundin, arbetsmiljöexpert

Arbetsmiljöombudens dag, vad innebär det?

- Alla arbetsplatser ska ha ett arbetsmiljöombud som ska kunna uppmärksamma arbetsgivaren på eventuella hälso- och säkerhetsrisker på jobbet. Just denna dag vill man lyfta arbetsmiljöombuden för att de är ovärderliga i sin roll för människors hälsa på våra arbetsplatser i Sverige, och i världen. Det är långt ifrån alla länder som tillåter arbetstagarna att utse representanter för arbetsmiljön, och därför sker där också mycket fler olyckor och dödsfall, säger Christian Sundin.

För att uppmärksamma det viktiga uppdraget firar parterna (facket och arbetsgivare) varje år arbetsmiljöombudens dag. Första gången var 2012 och sedan dess sker det årligen under onsdagen i EU:s arbetsmiljövecka, dvs vecka 43. I år sker det den 25 oktober.

På vissa arbetsplatser väljer man att kalla arbetsmiljöombuden för skyddsombud. Inom tjänstemannasektorn är begreppet arbetsmiljöombud vanligare. I Sverige finns det idag runt 95 000 arbetsmiljöombud, och inom TCO-förbunden (där Forena ingår) 32 000. Forena har drygt 280 arbetsmiljöombud spridda ute på arbetsplatserna i försäkringsbranschen, som arbetar för en trygg, säker och tillfredsställande arbetsmiljö.

- Arbetsmiljöombuden är så viktiga att lagstiftarna och parterna har sett till att de har en särställning på svensk arbetsmarknad, säger Christian Sundin. Ett arbetsmiljöombud arbetar inte i sitt uppdrag under arbetsgivarens ledning, utan de kan själva fatta beslut om krav på åtgärder och undersökningar gällande arbetsmiljön till arbetsgivaren.

 - Så stark är deras ställning att de som enda representanter står över arbetsgivarens ledningsrätt, eftersom de faktiskt har rätt att stoppa arbetet om det finns risk för att arbetstagarna akut kan komma att drabbas av ohälsa eller olyckor.

- Visste ni att det i Sverige dör ca 40 personer i fysiska arbetsplatsolyckor varje år? Det är det säkert en del som känner till, men mindre känt är att över 700 personer dör varje år av arbetsrelaterad ohälsa, som till exempel stress, berättar Christian.

Vilken arbetsmiljöfråga är viktigast just nu och framåt, kopplat till risker för ohälsa?

- Jag skulle säga att det är ett par olika frågor, bland annat distansarbete i kombination med självledarskap eller agila arbetssätt och aktivitetsbaserade arbetsplatser.  Även AI (artificciel intelligens) seglar upp som möjlig framtida arbetsmiljöfråga.

Agila arbetssätt innebär att gruppen eller teamet tar större ansvar för att lösa arbetsuppgifter och att chef och ledare inte detaljstyr lika mycket.

 - Det finns flera positiva effekter av dessa arbetssätt, som större frihet för individen, när det implementeras på rätt sätt. Men det är just implementeringen som verkar utebli, inte ens cheferna själva verkar vara säkra på vad det innebär att arbeta agilt, men just nu är det på modet, och det införs på bred front i försäkringsbranschen, säger Christian Sundin.

De organisatoriska arbetsmiljöriskerna med agila arbetssätt utan ordentlig implementering är otydlighet, bland annat gällande ledaskap (risk för informella ledare i arbetsgruppen), ansvar, prioriteringar, arbetsbelastning samt krav och resurser, för att nämna några.

I Sverige har arbetsgivaren en stark ledningsrätt, det som brukar kallas rätten att leda och fördela. Och med den rätten kommer ett stort ansvar, att organisera arbetet på ett sätt som förebygger ohälsa eller olyckor.

 - Det viktiga är att parterna hjälps åt att arbeta bort riskerna och det är bland annat här som de viktiga arbetsmiljöombuden kommer in och kan påtala organisatoriska risker för arbetsgivaren. Som sagt, arbetsmiljöombuden har en unik roll på arbetsplatsen, därför vill vi uppmärksamma och fira dem idag, avslutar Christian Sundin.