Hoppa till huvudinnehållet

Restidsersättning

Vid en beordrad tjänsteresa har du rätt till ersättning för den tid det tar att resa till och från den ort där jobbet ska utföras.

Detta gäller om restiden ligger utanför din ordinarie arbetstid. Det kallas restidsersättning och finns inskrivet i Forenas kollektivavtal.

Arbetsgivaren ska ersätta dig för kostnader som du har med anledning av resan. Det kan till exempel handla om utlägg som har gjort för exempelvis biljetter eller hotell. De flesta företag har någon form av resereglemente som talar om hur och till vilka kostnader du har rätt till ersättning för när du reser i tjänsten.

För ökade levnadskostnader i samband med tjänsteresa får du ofta traktamente. Traktamentet ska täcka utgifter för måltidskostnader och diverse småutgifter. Storleken på traktamenten fastställs av Skatteverket och är skattefria. Får du högre traktamenten än det Skatteverket fastställt beskattas de. På Skatteverkets webbplats kan du läsa om traktamenten och om skattefri bilersättning för dig som använder egen bil i tjänsten.