För att du ska ha rätt till ersättning ska övertiden vara beordrad av din chef alternativt godkännas i efterhand. Du har inte rätt till ersättning om du har flextid och väljer att jobba extra länge vissa dagar för att kunna arbeta mindre andra dagar.
Ersättningen för övertid kan antingen vara i pengar eller tid. Har du jobbat övertid någon gång mellan klockan 06.00 och 20.00 en helgfri vardag ska ersättningen vara 150 procent av din timlön. Övertid under andra tider ska ersättas med 200 procent av timlönen. Vill du hellre ta ut övertiden i kompensationsledighet, räknas tiden på motsvarande sätt. Din arbetsgivare måste i så fall godkänna det.
Har du en deltidstjänst och jobbar utöver din ordinarie arbetstid får du vanlig timlön för tiden upp till 100 procents arbetstid. Det kallas för mertid. Därefter är det övertidsersättning som gäller.
Avtala bort övertidsersättning
Det finns anställda som inte har rätt till övertidsersättning, till exempel beresningsskyldiga. Lokala avtal eller anställningsavtal kan ibland ha skrivningar om ersättning även för beresningsskyldiga. Prata med ditt lokala fack om du är osäker på hur det fungerar på din arbetsplats.
Det är inte ovanligt i dag att avtala bort övertidsersättningen. Blir en sådan diskussion aktuell mellan dig och din chef är det viktigt att du ser till att få kompensation. Du har rätt till fem extra semesterdagar och något mer. I första hand brukar "något mer" handla om högre lön. Det finns ingen garanti för att du får tillbaka din rätt till övertidsersättning om du skulle ångra dig. Tänk också på att den ersättning du erbjuds måste kännas okej även om du längre fram skulle jobba mer övertid än vad du gör i dag. Har du avtalat bort din övertidsersättning får du ingen kompensation de gånger du jobbar över.
Det finns ingen lag som reglerar din rätt till ersättning om du arbetar över. Om det inte finns kollektivavtal på arbetsplatsen får du troligen inte ersättning om du jobbar mer än din ordinarie arbetstid.