Fem av dem ligger i anslutning till storhelger: trettondagsafton, dagen efter Kristi himmelfärdsdag, midsommarafton, julafton och nyårsafton. Du har dessutom ytterligare tre arbetsfria dagar per år, som du kan ta ut när du själv önskar, efter att ha pratat med din arbetsgivare.
De åtta extra lediga dagarna har du tack vare Forenas kollektivavtal.
Kompensation för 6 juni
"Alla andra får kompensation när 6 juni infaller på en helg. Varför får inte vi det?" Det här är en av de allra vanligaste frågorna till Forenas rådgivare de år 6 juni infaller en lördag eller söndag. Svaret är att vi redan är kompenserade.
I försäkringsbranschen var tidigare skärtorsdag, valborgsmässoafton och dagen före alla helgons dag arbetsfria. Av dessa tre dagar är valborgsmässoafton en rörlig dag, medan de andra två återkommer på samma veckodag varje år.
2006 togs dessa tre dagar bort som lediga dagar. I stället får alla anställda tre valfria arbetsfria dagar per år.
Eftersom skärtorsdag och dagen före alla helgons dag alltid infaller på samma veckodag, var det från arbetsgivarens sida inga problem att byta dessa två dagar mot två arbetsfria dagar. Men att byta bort valborgsmässoafton som ju kan infalla på en helg mot en ledig dag varje år, blev med arbetsgivarens ögon en överkompensation. Samtidigt hävdade Forena att de anställda underkompenserades, då annandag pingst (alltid en måndag) som ledig dag byttes mot 6 juni (rörlig dag).
Men att byta valborg (rörlig dag) mot valfri arbetsdag, och annandag pingst (fast dag) mot 6 juni (rörlig dag) blir faktiskt i längden - 28 år närmare bestämt! - neutralt.
I det "gamla systemet" med ledig valborgsmässoafton, inföll den dagen 20 av 28 år på en arbetsdag, medan annandag pingst under alla 28 åren alltid inföll på en måndag = 20 + 28 lediga dagar. I det "nya systemet" har annandag pingst ersatts av nationaldagen, och den infaller 20 av 28 år på en arbetsdag. Samtidigt ger Forenas kollektivavtal (istället för valborg) varje år en arbetsfri dag att själva disponera över = 20 + 28 lediga dagar.