Hoppa till huvudinnehållet

Lönekartläggning viktigt för att uppnå jämställdhet

Löneskillnaden mellan kvinnor och män i Sverige är enligt SCB drygt 13 procent, för likvärdiga arbeten. Det är inte okej och många organisationer har länge jobbat för att återinföra de årliga lönekartläggningarna som tidigare fanns men som senare togs bort.

I dag meddelar regeringen att de under 2016 lägger förslag på årliga lönekartläggningar. De vill bidra till jämställda löner. FTF – facket för försäkring och finans gör tummen upp:

- Utmärkt - de är på rätt väg, säger FTFs ordförande Anders Johansson. Lönekartläggning är ett viktigt verktyg för att uppnå jämställdhet på jobbet. Det är oacceptabelt att kvinnor fortfarande blir lönediskriminerade i Sverige, år 2015.

- I de flesta av FTFs föreningar och klubbar genomförs lönekartläggningar för att motverka osakliga löneskillnader, säger Anders Johansson. Vi har framfört önskemål om att ha lönekartläggningar en gång per år i försäkringsbranschen, men det har arbetsgivaren avvisat.

Regeringen menar att det inte går att få ett jämställt arbetsliv utan jämställda löner. FTF välkomnar detta viktiga verktyg för arbetsgivare och facket vid löneförhandling.