Hoppa till huvudinnehållet

FTF drar igång avtalsrörelsen

FTF tecknar kollektivavtal med arbetsgivare – avtal som reglerar anställningsvillkor, löneökningar, pensioner med mera. FTFs kollektivavtal löper ut den 31 mars 2016. Den här veckan fattar förbundsstyrelsen det formella beslutet om att säga upp det nuvarande avtalet. Det är ett beslut som är den formella starten på den kommande avtalsrörelsen.

- Men vi ska inte ha några förhoppningar om att vi har ett nytt avtal klart till sista mars, säger Bengt Ericson, förhandlingsansvarig på FTF.

Det är inte bara FTFs kollektivavtal som löper ut den 31 mars, utan väldigt många andra kollektivavtal på den svenska arbetsmarknaden. Totalt berörs tre miljoner anställda av de avtal som löper ut den sista mars nästa år.

- Innan industriavtalet är klart är det osannolikt att vi kan skriva något avtal med FAO. I industriavtalet sätts ”märket” som styr hur stort löneutrymmet blir på svensk arbetsmarknad.

På svensk arbetsmarknad finns en bred samsyn om att det är exportindustrin som ska ”sätta märket” för löneökningarna i de centrala kollektivavtalen. Löneökningarna där ska fungera som riktmärke för avtalsförhandlingarna på samtliga områden på svensk arbetsmarknad.

- Avstånden mellan fack och arbetsgivare verkar vara ovanligt stora när det gäller industriavtalet. Facken har yrkat på 2,8 procent medan Svenskt näringsliv argumenterar för löneökningar nära noll. Till detta kommer stora motsättningar mellan Unionen och den stora arbetsgivarorganisationen Almega när det gäller pensionsfrågor. Så innan vi kan skriva ett avtal måste krutröken skingras i slaget mellan de stora elefanterna, säger Bengt Ericson.