Hoppa till huvudinnehållet

Anna Vnuk får TCOs kulturpris

TCO kulturpris 2015 tilldelas dansaren, koreografen och regissören Anna Vnuk för ett gränslöst, modigt och personligt konstnärskap.

Anna Vnuk står aldrig still. Hon är en nyfiken förnyare som rör sig obehindrat och med stor framgång i olika rum där hon personligt och inkluderande hanterar många av livets svåra frågor. Att på detta sätt ständigt vara i rörelse, med ett knivskarpt fokus i scenberättandet, ofta med sig själv och sina egna upplevelser som verktyg är både modigt och generöst.

TCOs Kulturstipendium 2015 tilldelas filmregissören Maximilien van Aertryck för ett moget berättande med okonventionella perspektiv.

Maximilien van Aertrycks berättarkonst är lika diskret som berörande. I filmen ”Punkt 9: val av andre vice talman” får betraktaren följa valprocessen: ett långdraget och sällsamt beslut som präglas av ett resultatlöst men symbolladdat motstånd. Bilden är stilla, skeendet okommenterat och den närmast maskinella uppräkningen av röster skapar en fascinerande skildring av riksdagen som ett av maktens rum.

Kulturpriset uppgår till 50 000 kronor och stipendiet till 25 000 kronor.