Hoppa till huvudinnehållet

FTF stödjer Finansförbundets strejk

Konflikten mellan Finansförbundet och valutaväxlingskontoret Svea Exchange ser inte ut att nå en lösning.

Finansförbundet har krävt att företaget tecknar kollektivavtal vilket företaget avvisar, därför går Finansförbundet i dag ut i strejk. FTF visar nu sitt stöd för Finansförbundet.

- Finansförbundet har länge fört en dialog med företagets ledning, säger FTFs ordförande Anders Johansson. Vad jag förstår har företaget lämnat diskussionerna och vägrat träffa kollektivavtal. Det är inte rätt väg att gå. Vi på FTF hoppas att Svea Exchange ändrar sig och ser värdet av att deras anställda erbjuds samma villkor som majoriteten av de finansanställda faktiskt omfattas av.

Bakgrunden till konflikten är att Finansförbundets 110 medlemmar som är anställda på Svea Exchange vill teckna kollektivavtal, något som företget vägrar. På flera punkter skulle ett kollektivavtal innebära stärkta rättigheter för de anställda jämfört med dagens situation. Det gäller bland annat bättre tjänstepension för unga och lågavlönade, bättre semestervillkor samt föräldralön utöver föräldraförsäkringen. Dessutom ger kollektivavtalet de anställda ett större inflytande på arbetsplatsen, skydd mot lönesänkningar och en formell rätt att årligen förhandla om sina löner.

- Det finns en önskan om kollektivavtal från de anställda på Svea Exchange, det vill säga de som är medlemmar. Därför stödjer vi Finansförbundet, säger Anders Johansson