Hoppa till huvudinnehållet

Försäkringsanställda jobbar under semestern

FTF – facket för försäkring och finans presenterar i dag en undersökning som bland annat visar att en tredjedel av de anställda i försäkringsbranschen förväntas vara tillgängliga under semestern. Mer än varannan kommer att läsa jobbmejlen och drygt 60 procent anser att kraven på tillgänglighet har ökat på arbetsplatsen de senaste åren.

- Det här är oroande siffror, säger FTFs ordförande Anders Johansson. Semestern ska vara en frizon, inte en jour.

- Det mobila arbetslivet gör att gränsen mellan jobb och privatliv suddas ut. Många är ständigt uppkopplade, både frivilligt och ofrivilligt. Om man ska vara tillgänglig under sin ledighet ska det vara överenskommet mellan chef och anställd.

Mer än varannan i undersökningen är positiv till att det på arbetsplatsen införs tydliga regler kring hur mycket man förväntas vara tillgänglig under semestern. Nästan 17 procent är negativa till det.

- Det finns risker med det gränslösa arbetslivet. Fritiden blir obetald arbetstid för medarbetare och möjlighe­terna för återhämtning minskar. Såväl arbetsgivarna som de fackliga företrädarna måste ta ansvar för att hitta rutiner för att följa upp den verkliga arbetstiden på arbetsplatsen, säger Anders Johansson.

Undersökningen utfördes 12-16 juni 2014 och besvarades av 1644 personer, samtliga anställda i försäkringsbranschen. Många lämnade kommentarer. Här följer några av dem:

”Ska man överhuvudtaget behöva vara tillgänglig under semestern? Det tycker inte jag. Alla har rätt till semester.”

”Jag läser jobbmejl av fri vilja men upplever generellt att jag förväntas vara tillgänglig mer nu än för ett par år sedan. Jag upplever att den som inte är tillgänglig utanför arbetstid måste försvara sig.”

”Det har gått så långt att jag blir stressad av att inte kunna läsa jobbmejlen.”