Hoppa till huvudinnehållet

Niclas Berthilsson

Publicerad

Saknar den riktiga kontakten med kollegorna

Corona-krisen påverkar oss alla på olika sätt. Niclas Berthilsson, ledamot i Forenas förbundsstyrelse, berättar för Arbetsvärlden om hur hans arbete påverkats.

Hur påverkas du av coronaviruset i ditt arbete?

– Sedan drygt två månader tillbaka är det nya normala att jobba hemifrån. Det fungerar förvånansvärt bra. Men det är lite störigt att enbart sitta med en bärbar dator i stället för två stora skärmar, tangentbord och en bra kontorsstol. Tyvärr blir det inte så ergonomiskt korrekta arbetsställningar. Favoritplatsen hemma är i soffan med datorn i knät och benen utsträckta på fotpallen framför. Fungerar bra, förutom att skärmen blir för låg vilket resulterar i gamnacke. Jag åker in någon dag då och då till kontoret. Det underlättar särskilt för arbetsuppgifter där vi exempelvis diskuterar och ritar upp ändringar i våra beräkningsflöden för att få till mer träffsäkra pensionsprognoser framöver. Det är mycket enklare att få till det på en stor skärm än på en liten bärbar dator.

– Mest saknar jag den riktiga kontakten med kollegorna. Men vi har dagliga avstämningar så det gör att man i vissa fall faktiskt har bättre koll nu än tidigare på vad alla håller på med.

– Fördelarna för egen del är att arbetsdagen blir mer fokuserad än tidigare. På kontoret blev det mycket spontana diskussioner och arbetsuppgifter som tillkom utöver de ordinarie. Det ledde till mer stress att hinna med allt och mer upphackade dagar. Nu har jag mer kontroll över arbetsuppgifterna och känner mig mindre stressad än på flera år. Det ska bli spännande om tiden efter corona gör att fördelarna kvarstår istället för att gå tillbaka till de dåliga vanorna igen