Hoppa till huvudinnehållet

Kajsa Dahlerus, förhandlingschef

Publicerad

Positivt att parterna tar ansvar

Forena följer utvecklingen på arbetsmarknaden med stort intresse. Det händer ganska mycket nu och för att reda ut begreppen kommer här en kort sammanfattning.

Lagstiftaren har lagt ett lagstiftningsförslag gällande förändringar i anställningsskyddet, SOU 2020:30, En moderniserad arbetsrätt. Forena ingår i TCO och har tillsammans med TCO lämnat synpunkter på förslaget. Forena tycker, tillsammans med de flesta av arbetsmarknadens parter, att frågorna på arbetsmarknaden ska lösas av parterna själva. Inte av lagstiftaren.  Lagstiftningsförslaget går dessutom för långt i att försämra anställningsskyddet.

Parterna (LO, PTK och arbetsgivarorganisationen Svenskt arbetsliv) har samtidigt förhandlat fram en överenskommelse som nyligen blev klar, där PTK och Svenskt näringsliv är överens om ett visst innehåll.

- Forena är inte del av PTK så vi har ännu inte tagit ställning till innehållet i överenskommelsen eller vad den skulle innebära för våra medlemmar. Däremot är vi positiva till att parterna har tagit ansvar och försökt förhandla fram en lösning, säger Forenas förhandlingschef Kajsa Dahlerus i en kommentar.