Hoppa till huvudinnehållet

På försäkringsbolagens väggar

Konst är inte det första man tänker på när man hör ordet försäkring, men visste du att på några av de stora försäkringsbolagen gömmer sig rena konstskatter?

Folksamskrapan

Häng med oss till Folksams huvudkontor i Stockholm där det finns en imponerande konstsamling! Härhittar vi exempelvis en textilgobeläng formgiven av Barbro Nilsson, bronsskulpturer av Carl Eldh, målningar av Isaac Grünewald och glasmosaik av Sven X:et Eriksson.

Huset byggdes på 50-talet och invigdes 1960. Arkitekter var Nils Einar Eriksson och Yngve Tegnér. Stora delar av interiören med möbler och armaturer specialbeställdes. Folksamhuset är 89 meter högt och med sina 27 kontorsvåningar var huset Sveriges högsta hus 1960. Idag är det landets femte högsta.

Utsiktshallen

Utsiktshallen på plan 27 med golv i vånggranit

Sven Ericsons glasmosaik

Sven Ericsons glasmosaik

Uppdraget att formge möbler till alla de publika miljöerna gick främst till Axel Larsson men även till Carl Malmsten. Alla större företag hade vi de här tiden en gästmatsal för representation, så även Folksam. Matsalen skulle vara funktionellt utrustad med tilltalande möbler. Heltäckande matta och sjögrästapeter var toppmodernt då. Belysning och armaturer beställdes från NK och väggarna fylldes med målningar av Isaac Grûnewald och på borden hittar man porslin från allkonstnären Stig Lindberg. Matsalen används än idag.

Gästmatsalen

Gästmatsalen, även kallad Grünewaldsalen

Folksam var det första företag i Sverige som inrättade en företagsnämnd där facket hade lika stor representation som företagsledningen. Denna företagsnämnd kan liknas vid dagens medbestämmandeavtal. I delegationsrummet på plan 27 hölls stämmor och idag används rummet för bland annat styrelsemöten och interna sammanträden. På dessa väggar hänger verk av Axel Fridell, Carl-Fredrik Reutersvärd och Torsten Renqvist.

Andra konstnärer som ”hänger” på väggarna är Staffan Hallström, Andy Warhol, Peter Dahl, Marika Mäkelä och Pablo Picasso.

Kanske hänger det även konst på väggarna på din arbetsplats som har en intressant historia att berätta?