Hoppa till huvudinnehållet

Ökad efterfrågan på sällskapsdjur

Stampe, Babe och Göran får nya ägare under den rådande pandemin. Många familjer som funderat på att skaffa husdjur gör det nu när mer tid tillbringas hemma.

En undersökning bland hunduppfödare som Sveland Djurförsäkringar gjort, visar att hela 48% av uppfödarna sett en ökad efterfrågan på valpar under de senaste veckorna. Men allt fler verkar också skaffa andra typer av mindre sällskapsdjur.

Agria Djurförsäkring ser en 30 procentig ökning inom kundsegmentet för smådjur under perioden mars till den 20 april, jämfört med samma period förra året.

- Särskilt i svåra tider kan husdjur i familjen bidra med tröst, närhet men också med roliga upptåg som skingrar tankarna. I djurfamiljer finns det sysselsättning för alla - de mindre barnen kan få fylla på vattenskålen, medan de större får bidra med promenad eller aktivera djuret efter skoldagen, säger Agnes Fabricius, vd i Agria Djurförsäkring.

De mest populära smådjuren är kanin, marsvin och sköldpadda, men på tio-i-topp-listan finns också bland annat orm, iller och minigris. 

Har bestämt dig för att skaffa dig ett sällskapsdjur och funderar på namn, kan du få tips på Agrias webbplats. Där står att Molly, Doris och Charlie är de vanligaste namnen på smådjur, oavsett art.  Minigrisar verkar döpas till namn som börjar på B – Babe, Benny och Bullen. Har du skaffat en iller och vill välja ett udda namn – ja, då ska du inte välja Göran. Göran ligger etta på namnlistan för illrar som är försäkrade hos Agria, näst följt efter Luna och Molly.