Hoppa till huvudinnehållet

Ökad efterfrågan på friskvårdsaktiviteter under pandemin

Åtta månader på hemmakontoret. Numera sitter rutinerna, jobbet löper på bra och många verkar trivas.

Men på minussidan nämns ofta mindre fysisk aktivitet i vardagen och avsaknaden av kollegor. Det här försöker arbetsgivare i branschen råda bot på.

Att bolagens intranät i dessa tider publicerar ergonomiska tips och länkar till enkel hemmaträning är måhända inte så originellt, men Branschkolls rundringning visar också på nytänk. Det finns till exempel chefer som satsar på att åka hem till sina medarbetare för att ha promenadmöten och avdelningar som teambuildar genom att ordna fototävlingar där alla kan delta oavsett var man befinner sig.

Branschkoll har pratat med Maria Flodqvist, som är assistent underwriter på If och dessutom bland annat ordförande för den lokala Forenaklubben på sin arbetsplats. Hon har arbetat hemma sedan i mars och bara besökt kontoret vid ett par enstaka tillfällen.

-Jag är stolt över det If har gjort. Det har varit en hel del fokus på friskvård och aktiviteter i fler år, så när pandemin slog till tog det inte alls lång tid att ställa om till digitala lösningar.

På kontoret Bergshamra där Maria normalt sett arbetar finns ett Må-bra-center som länge erbjudit varierade träningspass för de anställda där. Under våren började passen livesändas och blev på så sätt tillgängliga för personalen även på andra kontor runt om i landet. Alla medarbetare har också möjlighet att använda en träningsapp med övningar för fysisk aktivitet av olika slag.

Under sensommar deltog Ifs medarbetare i Twitch Mental Energy Challenge 2020. Tävlingen gick ut på att som lag samla poäng i tre olika kategorier, Mentalt, Socialt och Fysiskt. Hälsosamma aktiviteter som poängsattes var allt från att gå i trappor och avstå sötsaker till att le mot en okänd person, vistas i naturen, ha en gnällfri dag och ha skärmfritt.

-Att ledningen på olika sätt visar att friskvård är viktigt gör att medarbetarna själva också tar egna initiativ. Det kan vara att boka in egna promenadmöten eller luncha tillsammans, fast hemifrån i sina egna kök.

Maria har själv dragit nytta av bolagets friskvårdssatsningar och säger att hon inspirerats till att röra på sig mer än hon tidigare gjorde.

- Nu kan jag komma överens med en kollega att till exempel köra core-passet på lunchen och sen vet vi, att även om vi inte ser varandra, så kör vi ihop. Efteråt kan man stämma av – hur gick det, visst var det tufft idag? På så sätt blir det en social grej också. 

Ifs HR-avdelning har märkt av en ökad efterfrågan på hälsoaktiviteter under året och även sett att antalet personer som också deltar i aktiviteter ökar.

-För att nämna ett exempel så deltog ungefär hälften av Ifs medarbetare i Sverige i Mental Energy Challenge. Drygt 1100 medarbetare deltog alltså i hälsotävlingen som uppmanade till att göra olika hälsosamma val i vardagen, vilket självklart gett positiva effekter både på medarbetares fysiska och mentala hälsa. Vi kunde exempelvis se goda aktivitetsresultat hos alla som deltog och förhoppningsvis har det även resulterat i nya goda, hållbara vanor, säger Camilla Bäckelin, HR Business Partner på If.