Hoppa till huvudinnehållet

Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Publicerad

Nytt kollektivavtal mellan Forena och FAO

Forena och arbetsgivarorganisationen FAO har kommit överens om ett nytt kollektivavtal om löner och allmänna anställningsvillkor.

Det nya avtalet innehåller smärre redaktionella förändringar och kommer att gälla från 1 april 2020 till och med den 31 mars 2021. Forena och FAO är sedan tidigare överens om en modell för lokal lönebildning. Parterna följer märket.

Dessutom har Forena och FAO kommit överens om att tillsätta en gemensam arbetsgrupp som under 2020 ska se över arbetsmiljöavtalet. På sikt ska parterna även se över medbestämmandeavtalet.

-Vi har i grunden ett starkt kollektivavtal som fungerar väl för båda parter. För Forena var det därför redan från början viktigt att få upp arbetsmiljöfrågorna på bordet denna gång. Arbetsmiljön är en av de viktigaste frågorna för våra medlemmar och att parterna nu tar gemensamt ansvar för att modernisera avtalet känns mycket bra, säger Anders Johansson, förbundsordförande i Forena.

Inom kort inleds förhandlingarna om KFO-avtalet, det vill säga det kollektivavtal om löner och allmänna anställningsvillkor som gäller på Folksam.

Uppdatering

Med hänsyn till att parterna inom industrin har prolongerat sina avtal till den 1 november med förhandlingsstart den 1 oktober har FAO och Forena beslutat att skjuta på ikraftträdandet av löneavtalet till dess att industrins parter har beslutat ett nytt märke.

Läs mer om den framflyttade avtalsstarten