Hoppa till huvudinnehållet

Industrins löneavtal är klart

Söndagens stora nyhet var att industrins löneavtal är klart och därmed är det så kallade ”märket” satt.

#avtal2020

Forena har inte tagit del av löneavtalet i sin helhet än, men enligt media är avtalsvärdet 5,4% om 29 månader.

Vidare innehåller avtalet två revisionstillfällen;

  • ett för 17 månader om 3%
  • ett för 12 månader om 2,4%

Det här händer nu

  1. Central nivå - industrins löneavtal är vägledande för Forena när vi sluter avtal med våra arbetsgivarorganisationer FAO och KFO. Vi kommer därför inom kort sätta oss ner och förhandla. 
  2. Lokal nivå - när de centrala avtalen är undertecknade kommer de lokala löneförhandlingarna mellan din lokala förening och din arbetsgivare att ta vid. 
  3. Medarbetarnivå - när det lokala löneavtalet är färdigt kommer det reglera hur och när du får lönesamtal.

Följer du avtalet mellan Forena och FAO?  Det centrala kollektivavtalet om allmänna villkor löper till 31/3 2021. Däremot är löneavtalet inte igångsatt och ska därmed startas så fort vi har förhandlat färdigt med FAO. Vi hoppas att det kan ske inom kort och har påbörjat samtal. När vi har slutit ett nytt löneavtal kommer de olika föreningarna sätta igång med lokala löneförhandlingar i enlighet med sina lokala löneavtal.

Följer du avtalet mellan Forena och KFO?  Det centrala kollektivavtalet löpte ut 17/1 2020 och prolongerades (förlängdes) sedan fram till 1/8 2021. Förhandlingarna på central nivå mellan Forena och KFO kommer sätta igång inom kort. Så fort de är klara kommer de lokala förhandlingarna ta vid.

Industrins avtal är färdigt – kan mitt lönesamtal bli av nu?  Ja, vad det lider. Först ska ett centralt avtal slutas mellan Forena och arbetsgivarorganisationerna FAO/KFO. Sedan ska lokala löneavtal slutas. Därefter får du ditt lönesamtal.

Kommer jag få en löneförhöjning på 5, 4% nu? Det beror på vad din lokala förening har förhandlat fram med din arbetsgivare i det lokala löneavtalet, men det är individuell lönesättning inom branschen. Din lön ska spegla din prestation i relation till dina mål och lönekriterier.

Hur fungerar lönesamtal?  Ett lönesamtal, eller lönedialog, är ett samtal mellan dig och din chef kring dina prestationer i förhållande till mål och lönekriterier. Modellen för hur och vilka kriterier som finns är förhandlad lokalt. Du hittar mer information om lönesamtal här och kan även kontakta din lokala förening för att få mer information kring hur lönesamtalen fungerar hos er.

Kommer lönesamtalen bli av innan jul? Det vet vi ingenting om just nu. De centrala förhandlingarna har ännu inte startat och efter de ska de lokala förhandlingarna ta vid. Forena hoppas att löneförhandlingarna ska genomföras så snart det är möjligt. Kontakta din förening för att höra mer specifikt kring hur det går till på ert företag.