Hoppa till huvudinnehållet

Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Publicerad

"Vi befinner oss i en exceptionell situation"

Nyheterna rapporterar dagligen om konkurser och uppsägningar i spåren av corona. Men de svenska försäkringsbolagen står starka.

Det säger Svensk Försäkrings vice vd Mats Galvenius i en kommentar till tidningen Sak & Liv. Ändå har Forena och arbetsgivarorganisationen FAO tecknat ett kollektivavtal om korttidsarbete med anledning av corona-utbrottet. Varför det?

-Vi har inte gjort det för att det är särskilt oroligt i branschen just nu. Däremot är det en exceptionell situation som vi befinner oss i och parterna ser det som en ansvarstagande och nödvändig överenskommelse för att vara beredda och kunna trygga anställningar om det skulle bli en dipp framöver, säger Forenas förbundsordförande Anders Johansson.

Överenskommelsen innebär att anställda i försäkringsbranschen under en begränsad tid ska kunna gå ner i arbetstid och lön utan att behöva riskera jobben. För att avtalet ska gälla krävs också ett lokalt avtal om korttidsarbete på den berörda arbetsplatsen. De anställda gå ned i tid till 20, 40 eller 60 procent och ändå behålla 90 procent av lönen genom att staten står för en stor del av arbetsgivarens lönekostnader.

Under de senaste veckorna har trycket på Forenas rådgivningsslinga för medlemmar ökat. Vanliga frågor rör det nya karensavdraget och vad som gäller i fall barnens skolor stänger. Det finns också de som hör av sig bara för att ventilera en diffus oro.

- Samtalen vittnar om att många funderar över hur situationen kan komma att påverka dem både på jobbet och privat. Ofta räcker det med att vi lyssnar. Våra förtroendevalda ute på arbetsplatserna gör också ett viktigt jobb genom att finnas tillhands, säger Hannah Boss, Forenas verksamhetschef.

För vissa ställs också tillvaron på sin spets.

Hon fortsätter:
- Den senaste tiden fått in fler förhandlingar än vanligt om uppsägning på grund av arbetsbrist. Om det är i spåren av corona vet vi i dagsläget inte. Uppsägningarna kommer framför allt från mindre bolag. Det är naturligtvis tufft för de personer som berörs.