Hoppa till huvudinnehållet

Förhandlingar med KFO igång

Nu är de centrala avtalsförhandlingarna med arbetsgivarorganisationen KFO i gång. Parterna har träffats och utbytt yrkanden.

I försäkringsbranschen finns två  stora centrala kollektivavtal, FAO-avtalet och KFO-avtalet. KFO-avtalet rör anställda på Folksam och LO-TCO Rättskydd. Under våren 2020 var båda avtalen uppe för förhandling, men ovissheten på grund av corona-pandemin påverkade avtalsrörelsen för stora delar av arbetsmarknaden.

Industrins parter, som sätter det så kallade ”märket” för lönerna i stort, beslutade sig under våren för att vänta med sina förhandlingar och därmed blev inte något nytt ”märke” satt. Forena och KFO kom då överens om att prolongera (förlänga) avtalet fram till 1/8 2020. Nu har då förhandlingarna dragit i gång med utbytande av yrkanden, och när ett centralt avtal slutits kan de lokala processerna dra i gång.  

- I försäkringsbranschen har vi lokal lönebildning och det betyder att arbetsgivarna och det lokala facket också ska komma överens om ett lokalt avtal och kriterier för löneutveckling utifrån just era förutsättningar. Därefter är det dags för lönedialogerna. Men först ska vi alltså komma överens centralt säger Forenas förhandlingschef Kajsa Dahlerus.

Avtalet med FAO blev klart i förra veckan