Hoppa till huvudinnehållet

Den 3 juni höll Forena sin första kongress. Och den hölls digitalt.

Kongressen är förbundets högsta beslutande organ. Den sammankallas vart fjärde år och består av förtroendevalda från hela landet.

På kongressen diskuteras frågor om förbundets organisation och verksamhet. Det är också kongressen som väljer en ny förbundsstyrelse. En mycket glad Anders Johansson (Folksam) omvaldes som ordförande för Forena. Susanne Lindberg (Länsförsäkringar) omvaldes till förste vice ordförande och till andre vice ordförande utsågs Jane Olofsson (Skandia).

Kongressen antog också fyra politiska plattformar som formulerar riktning och långsiktiga mål som Forena vill uppnå. Plattformarnas innehåll har diskuterats av medlemmar och förtroendevalda runt om i landet innan de nådde kongressen. De handlar om arbetsmiljö, kompetensutveckling, lönepolitik och branschpolitik.

- Dessa områden kommer vara vägledande i förbundets arbete under den kommande kongressperioden. Det känns jättebra eftersom det är frågor som berör alla våra medlemmar och deras arbetsvardag på olika sätt, säger Anders Johansson.

I vanliga fall är kongressen en större fysisk sammankomst, men i år, med reserestriktioner och förbud mot större sammankomster, valde förbundet alltså att arrangera den digitalt.

- Omständigheterna innebar att vi fick vara snabbfotade och tänka om. Men det fungerade alldeles utmärkt att hålla kongress på det här sättet. Och vi lär se mer av de här arbetsformerna inom Forena framöver. Kongressen gav oss i uppdrag att undersöka möjligheter att hålla till exempel fler utbildningar digitalt, säger Jimmy Johnsson, förbundssekreterare och huvudansvarig för kongressen.