Hoppa till huvudinnehållet

Coronautbrottet påverkar reseförsäkringar

Coronavirusets utbrott i Kina får konsekvenser för många svenska reseförsäkringar.

Bild på virus i förstoring

Utbrottet av Coronaviruset har blivit en världsnyhet. Svenska UD avråder från alla resor till Hubei-provinsen. Vidare avråder UD från icke-nödvändiga resor till Zhejiang-provinsen. Det i sin tur kan påverka vilken rätt till ersättning man har från reseförsäkringen.

Coronaviruset har sitt ursprung i staden Wuhan i Hubeiprovinsen i centrala Kina.

Utrikesdepartementet, UD, avråder sedan slutet av januari från icke nödvändiga resor till Hubeiprovinsen i centrala Kina. Med det avses främst nöjes- och turistresor.

Detta får konsekvenser för många svenska reseförsäkringar. Till exempel har Länsförsäkringar gått ut med informationen att reseförsäkringen gäller i hela världen, med undantag för de länder och regioner som UD avråder resenärer att åka till.

Inte heller Trygg Hansas reseförsäkring, som är en del av hemförsäkringen, ersätter kostnader som uppstår vid resa, om UD vid den tidpunkt du reste till platsen, avrådde från resa.

Den som redan befinner sig på en plats som får UDs ”varningsstämpel”, påverkas inte försäkringsmässigt. I sådana fall bör det finnas rätt till ett försäkringsskydd för akut läkarvård vid exempelvis virussmitta.

Regeringen har klassat Coronaviruset som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom. Beslutet krävs för att Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkare vid behov ska kunna bestämma om karantän av smittade personer.

Världshälsoorganisationen WHO klassar utbrottet som ett internationellt hot mot människors hälsa.