Hoppa till huvudinnehållet

Studie: Kvinnliga chefer rankas högre än män

Företagsledare världen över rankar kvinnliga chefer högre än män i 17 av 19 egenskapskategorier. Det visar en studie i tidskriften Harvard Business Review.

Like a boss

Bara inom teknisk expertis och strategiska perspektiv bedöms manliga chefer prestera högre. Vad gäller initiativförmåga, resultatfokus och rankas kvinnor högre.

En stor skillnad mellan män och kvinnor som studien pekar på är att kvinnor inte är lika generösa när det kommer till självutvärdering. Fram till 40-årsåldern har kvinnor i genomsnitt lägre självförtroende än män, något som förändras efter man passerat 60 år – då har kvinnor i snitt bättre självförtroende än män.

En negativ konsekvens av att yngre kvinnor ofta underskattar sin förmåga är att de inte vågar söka nya tjänster och utmaningar om de inte är helt säkra på att de lever upp till kraven. Män är mer benägna att tänka att man kan lära sig det man saknar på den nya arbetsplatsen. De säger till sig själva; jag är nära nog.", skriver Harvard Business Review.

Av studien framkommer också att kvinnor anses ärligare, ha större integritet samt vara bättre på att skapa effektiva team och motivera andra.