Hoppa till huvudinnehållet

AFA Försäkring: Psykisk ohälsa toppar sjukfrånvaron

Psykiska diagnoser är den vanligaste orsaken till långvarig sjukfrånvaro i samtliga län. Det visar färsk statistikrapport från AFA Försäkring.

Man med huvudet i händerna

- Den typiska personen som har långvarig sjukfrånvaro på grund av en psykisk diagnos är en kvinna i 50-årsåldern som arbetar som undersköterska inom kommun och region och bor i Västra Götalands län. Hon är sjukskriven på grund av reaktion på svår stress, säger Elin Henriksson, analytiker på AFA Försäkring, som har tagit fram en ny rapport med statistik över de vanligaste sjukdomsdiagnoserna per län.

- I landets alla län kan vi tydligt se att psykiska diagnoser är den vanligaste orsaken bakom långvarig sjukfrånvaro. I fyra av fem fall beror de långa sjukfallen med psykisk diagnos på reaktion på svår stress , inklusive utmattningssyndrom och depression, säger Elin Henriksson. Andelen långtidssjukskrivningar som beror på psykiska diagnoser skiljer sig dock åt mellan länen.

Dalarnas län har högst andel långvarig sjukfrånvaro som beror på psykiska diagnoser med 42 procent, medan Norrbottens län har lägst andel på 32 procent. Örebro län är det län där reaktion på svår stress utgör den största andelen av de psykiska diagnoserna med 58 procent. 

Sjukdomar i det muskuloskeletala systemet och bindväven är den näst vanligaste orsaken till långvarig sjukfrånvaro i samtliga län, visar statistikrapporten från AFA Försäkring.