Hoppa till huvudinnehållet

Håkan Svärdman, samhällspolitisk chef FTF

Publicerad

Reformera sjukförsäkringen

Den statliga sjukförsäkringen har försämrats påtagligt sedan 1990-talet. Komplexa regelverk ger en ojämlik sjukförsäkring, visar en rapport från FTF.

- Det statliga sjukförsäkringssystemet måste vara socialt, ekonomiskt och politiskt hållbart. För att åstadkomma det krävs en reform där dagens sju ersättningsformer byts mot en enda ersättning, säger Håkan Svärdman, samhällspolitisk chef på FTF.

FTFs nya rapport ”En sjukförsäkring och rätt till rehabilitering” analyserar utvecklingen av den statliga sjukförsäkringen sedan 1990-talet. Rapporten innehåller också ett reformförslag som innebär att dagens sju ersättningsformer i sjukförsäkringen byts mot en enda ersättning, samt att en obligatorisk rehabiliteringsförsäkring tecknad av arbetsgivaren införs.

- Med en rehabiliteringsförsäkring garanteras löntagarna professionell rehabilitering och snabbare återgång i arbete. Samtidigt minimeras arbetsgivarens risk att drabbas av kostnader för sjukfrånvaron, säger Håkan Svärdman.

Rapporten ”En sjukförsäkring och rätt till rehabilitering” har skrivits av FTFs nya samhällspolitiska chef Håkan Svärdman. En debattartikel om rapporten publicerades på DN Debatt idag.

Kort om reformförslaget:

För att få en mer likvärdig och rättssäker statlig sjukförsäkring krävs en reform i två steg:

  1. I det första reformsteget byts dagens sju olika ersättningsformer ut mot en enda ersättning – sjukpenning. Denna ger samma ersättning vid sjukdom oavsett individens ålder, diagnos eller ersättningstid.
  2. I det andra reformsteget införs en obligatorisk rehabiliteringsförsäkring som arbetsgivare tecknar på den privata försäkringsmarknaden. På så vis garanteras löntagarna professionell rehabilitering och snabbare återgång i arbete. Samtidigt minimeras arbetsgivarens risk att drabbas av kostnader för sjukfrånvaron.

Här är rapporten i sin helhet