Hoppa till huvudinnehållet

Semestern ska vara en frizon, inte en jour

Försäkringsanställda jobbar under semestern, visar en undersökning som FTF presenterar idag.

45 procent av de anställda i försäkringsbranschen läser jobbmejlen under semestern och att lika många tycker att kraven på tillgänglighet har ökat de senaste åren.

– Det här är oroande siffror, säger FTFs ordförande Anders Johansson. Semestern ska vara en frizon, inte en jour.

– Det mobila arbetslivet gör att gränsen mellan jobb och privatliv suddas ut. Många är ständigt uppkopplade, både frivilligt och ofrivilligt. Om man ska vara tillgänglig under sin ledighet ska det vara överenskommet mellan chef och anställd, säger Anders Johansson.

Nästan en fjärdedel (24 procent) tycker att det mest stressande med semestern är att den känns för kort. Varannan i undersökningen uppger att de har tre eller färre sammanhängande veckor semester. Många av dem skulle önska minst fyra veckor sammanhängande semester.

– Det finns risker med det gränslösa arbetslivet. Fritiden blir obetald arbetstid för många medarbetare och möjlighe­terna för återhämtning minskar. Om man dessutom aldrig får fler än två-tre semesterveckor i rad blir stressen påtaglig. Såväl arbetsgivarna som de anställda måste ta ansvar för att hitta rutiner för att följa upp den verkliga arbetstiden på arbetsplatsen, säger Anders Johansson.

Undersökningen genomfördes 29 maj – 9 juni 2017 och besvarades av 3627 personer, samtliga anställda i försäkringsbranschen. Många (drygt 600) lämnade kommentarer, ett urval går att läsa nedan.

”Jag skulle aldrig få tre veckors ledighet om jag inte ställde upp på att vara tillgänglig under semestern.”

”Vi har minskat på personalstyrkan genom åren, därför måste jag vara mer tillgänglig.”

”På vår avdelning får vi bara 3 veckor semester i följd. Vill vi ha fler måste vi ta semester väldigt tidigt eller väldigt sent. Ingen gör så. Man vill ju kunna synka sin semester med övriga familjens ledighet.”

”Vi jobbar i slutspelstempo hela tiden. Det krävs av oss att hela tiden klara av fler arbetsuppgifter på samma tid som innan. Fler moment.”

”På vårt jobb används ett poängsystem (som ingen fattar) för att vi ska få sammanhängande semester. Tyvärr tappar man poäng om man varit sjuk eller ledig tidigare under året. Det innebär att vill man ha 4 sammanhängande veckor får man ta det i maj eller september.”

”Jag kopplar av helt. Till och med glömmer inloggningskoden till datorn när jag är tillbaka.”

”Bra att ni gör den här undersökningen.”

”Har en bra chef som låter oss planera våra egna kalendrar (hitta problem och lösa dem själva). Jag är nåbar dygnet runt, men aldrig stressad. Mitt jobb är min passion. Har man friheten att planera sin egen arbetstid får man också mer gjort.”

”Vi som rådgivare tillåts inte att jobba hemifrån. Det skulle underlätta oerhört för oss som har familj. Det är en sådan stress att vara låst vid arbetstider och vid kontoret. Jag ser det också som en konkurrensfaktor med flexibla tider och arbetsplatser. Vår bransch kommer inte kunna attrahera kompetent personal om man inte förnyar sig. Snälla, ta in försäkringsbranschen in i 2000-talet! Detta är inte bandet på Volvo. Tack!”