Hoppa till huvudinnehållet

Hon är årets unga talang i försäkringsbranschen

Varje år delar Svenska Försäkringsföreningen ut pris till en ung talang i försäkringsbranschen.

2017 års vinnare är FTFaren Sandra Khan från Skandia. FTF har intervjuat henne om karriären hittills och varför man ska satsa på ett jobb inom försäkring.

Allt började i Linköping 2008. Sandra läste andra terminen på Affärsjuridiska programmet, behövde extrajobb och fick anställning på Skandiabankens kundserviceavdelning. I studentstaden Linköping där många konkurrerade om extrajobben hörde Skandia till de mer attraktiva arbetsgivarna.

- Skandiabanken var väletablerat i Linköping, fick man extrajobb där var man jätteglad. Det kändes också som en bra erfarenhet att ha med sig när man skulle söka jobb efter examen, säger Sandra.

Känslan av att extrajobbet på kundservice var ett steg i rätt riktning skulle visa sig stämma. I januari firar 31-åringen Sandra Khan tio år på Skandia, och känner sig fortfarande långt ifrån fullärd. Men att hon skulle bli kvar så länge var inte planen från början. Under studietiden hade hon som många andra bilden att det bästa för karriären var att jobba max två-tre år hos samma arbetsgivare.

- Varje gång jag reflekterar över det där tänker jag att jag vete tusan om gräset är så mycket grönare på andra sidan? Jag har det ju spännande och kul nu, så ska jag byta jobb bara för bytandets skull eller för att jag faktiskt har ett behov av det? Där har jag landat i att så länge jag utmanas och utvecklas ska jag stanna kvar.

Under sin tid på Skandia har Sandra haft totalt åtta olika roller. Idag är titeln Projektledare, verksamhetsutvecklare & förändringsledare. En roll med stor variation på uppdragen som ofta kommer från försäljningsledningen. Det kan vara allt från att implementera regelverk som MiFID 2 och IDD, till att avveckla produkter eller ta fram analysunderlag för verksamhetsutveckling. Att ha gjort sina första år i bolaget på kundtjänst och sälj har varit en fördel.

- Oftast sitter man längre och längre ifrån kunden i takt med att man utvecklas i ett bolag. Därför är jag så himla glad att jag har jobbat nära kund i kundservice och sälj! Det har varit superbra att jobba sig uppåt och ha med sig den där kundrösten hela tiden, det har jag nytta av hela tiden.

Variationen och de stora möjligheterna att prova på nya arbetsområden är det Sandra gillar bäst med att jobba med försäkring.

- Försäkringsbranschen är superspännande om man gillar att testa nya saker. Produkterna är komplexa och branschen förändras hela tiden i takt med nya regelverk att anpassa sig efter. Nu är vi också i ett skede där vi kommer behöva jobba mycket med digitalisering. Man måste tänka nytt, smart och kostnadseffektivt. Man kommer definitivt inte ha tråkigt om man väljer att arbeta inom försäkringsbranschen!

Sandra Khans karriärtips till dig som är ung i försäkringsbranschen:

1. Hitta en bra chef

Sök dig till chefer du trivs med. Fungerar relationen med chefen brukar man få spännande uppdrag och rätt förutsättningar att göra ett bra jobb.

2. Var ödmjuk inför att lära av seniora kollegor

Det finns mycket att lära sig av dem som har längre erfarenhet. Leta med fördel upp dem som är minst lika dig själv när du vill bolla idéer. Då utmanas dina perspektiv och du lär dig mer.

3. Våga göra skitjobbet

Var öppen och positiv och våga gör det som känns tråkigt och enformigt ibland. De mindre kvalificerade uppgifterna kan ofta ge en djupare förståelse för de mer avancerade uppdragen sen