Hoppa till huvudinnehållet

Flexpension för hela försäkringsbranschen från 1 januari 2018

Försäkringsbranschens fackförbund FTF och arbetsgivarorganisationen KFO har idag träffat ett nytt kollektivavtal för anställda i Folksam.

Från och med årsskiftet höjs avsättningarna till tjänstepensionen och den som fyllt 62 får möjlighet att jobba deltid i och med en ny flexpensionslösning.

2017 infördes flexpension för större delen av försäkringsbranschen när det nya pensionsavtalet mellan fackförbundet FTF och arbetsgivarorganisationen FAO trädde i kraft. Från den 1 januari 2018 blir flexpension verklighet även för Folksam-anställda. Flexpensionen består av två oberoende delar: Dels höjda avsättningar till tjänstepensionen, och dels en förstärkt rätt att gå ner i arbetstid efter 62 års ålder.

- Den allmänna pensionen minskar successivt för varje årskull. Det betyder att den som är ung idag kommer vara helt beroende av en bra tjänstepension. Därför känns det viktigt att vi fått igenom ökande avsättningar till tjänstepensionen i hela försäkringsbranschen nu, säger Anders Johansson, förbundsordförande i FTF.

- Samtidigt som de allmänna pensionerna minskar lever vi längre och håller oss friska högre upp i åldrarna. För att få en bättre pension kan man tjäna på att jobba några extra år mot slutet av arbetslivet. Här erbjuder flexpensionen en ny möjlighet att gå ner i tid de där sista åren för att orka jobba lite längre, säger Anders Johansson.

De högre tjänstepensionerna kommer inte finansieras med lägre löner. Istället sänks det tidigare extra höga semestertillägget till 0,8 %, som är den vanligaste nivån i kollektivavtal på svensk arbetsmarknad. Det nya kollektivavtalet innehåller även förändringar i omställningsersättningen, och ett gediget arbete har gjorts med att skriva om och modernisera texterna för att göra avtalet mer lättillgängligt. Avtalet är tvåårigt och träder i kraft 1 januari 2018.