Hoppa till huvudinnehållet

Semestertillägg kan bli pensionspengar

Förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal för anställda i försäkringsbranschen pågår fortfarande. I förra veckan träffades FTF och FAO för att fortsätta diskussionen kring hur mer pengar ska kunna avsättas till de anställdas tjänstepensioner.

- Vi är helt överens om att det behövs göras större inbetalningar till tjänstepensionen, säger FTFs förbundsordförande Anders Johansson.

Men hur ökade inbetalningar till tjänstepensionen ska finansieras är parterna inte helt överens om. De senaste veckorna har därför ägnats åt att räkna på olika alternativ.

- Pengarna måste tas någonstans ifrån och vi tittar nu på en modell där en liten del av semestertillägget kan användas till högre pensionsinbetalningar. I så fall skulle det kunna ske stegvis, så att semestertillägget minskas lite grand i taget under några år.

- Det är viktigt att både vi och FAO känner att det blir en lösning som är bra för både företag och anställda, säger Anders Johansson.

För FTF har de viktigaste frågorna i avtalsrörelsen varit högre avsättningar till tjänstepensionen, så att medlemmarna får en vettig pension att leva på, samt möjlighet att gå ner i arbetstid när man närmar sig pensionsåldern.