Hoppa till huvudinnehållet

Hur svårt kan det vara?

I dag är det internationella kvinnodagen och jag vill därför lyfta några frågor som handlar om jämställdhet.

  • 282 av börsens VD:ar är män och 16 är kvinnor.
  • Fler kvinnor än män blir tillfrågade på jobbintervjun om de planerar att skaffa barn.
  • Män med barn tjänar i snitt mer än män utan barn.
  • Kvinnor tar ut tre gånger så många föräldradagar som män.
  • Löneskillnaden mellan kvinnor och män är 13 procent (för likvärdiga arbeten)

Det här är inte okej någonstans. Kvinnor och män ska ha samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter inom livets alla områden. Men så ser inte verkligheten inte ut idag. Inte i Sverige och inte i något annat land heller. Sverige kan slå sig för bröstet i många jämställdhetsfrågor, men när det kommer till näringslivet får vi usla betyg. Sverige ligger i botten i internationella rankingar vad gäller kvinnor på VD-poster. Så pinsamt dåligt för ett land där kvinnor utgör hälften av arbetskraften.

I går kom den årliga AllBright-rapporten. AllBright kartlägger och granskar de svenska börsbolagens lednings- och styrelsegrupper och siffrorna är katastrofdåliga i år också. 282 av börsens VD:ar är män och 16 är kvinnor. Läs hela rapporten! Viktig men sorglig läsning (om än med blygsamma förbättringar på vissa områden). Kvinnors kompetens är minst lika stor som männens men trots det väljer män män. Varför?

Som fackförbund arbetar FTF naturligtvis för ett jämställt arbetsliv och då ser vi tre mycket viktiga delar i det arbetet:

  • Lika delad föräldraledighet
  • Lika löner
  • Jämställda bolagsledningar/bolagsstyrelser

Även vår egen förbundstidning Finansliv visar i sin rapport Maktindex att endast en av fyra i företagsledningarna inom finansbranschen är kvinna. Hur svårt kan det vara?

Vad väntar regeringen på?

Nu höjs fler röster för en kvoteringslag i Sverige. I Norge gäller en sådan sedan drygt tio år. Den innebär att alla statliga företag och publika privata företag ska ha minst 40 procent kvinnor i styrelser med nio eller fler medlemmar. Inför det i Sverige också! Vad väntar regeringen på?

Många arbetsgivare ser kvinnor som en risk att anställa. Kvinnor blir mycket oftare än män tillfrågade redan på jobbintervjun om de tänker skaffa barn och var femte kvinna får inte del av löneförhöjningarna som sker under deras föräldraledighet. Det är resultatet av en undersökning som fackförbundet Unionen presenterade för ett tag sedan.

En annan studie från Göteborgs universitet visar att högskoleutbildade mammor löper större risk att få jobba med uppgifter som inte kräver deras fulla kompetens – både jämfört med pappor och jämfört med personer utan barn. Studien omfattar drygt 40 000 högskoleutbildade svenskar. För män är situationen inte alls densamma, deras lön och arbetsuppgifter tycks inte påverkas negativt av att de är föräldrar. En äldre TCO-rapport visar till och med raka motsatsen. Märkligt nog har män som är pappor högre lön än män som inte är föräldrar. Det är alltså en fördel för män att ha barn medan kvinnor diskrimineras. Okej? Nej.

När jag ändå är igång och rabblar upp olika undersökningar kommer här en till: Medlingsinstitutets siffror visar att kvinnor under en livstid tjänar 25 procent eller 3,6 miljoner kronor mindre än män. Trots samma utbildning och samma jobb så får kvinnor lägre lön än män. Jag är så innerligt trött på det.

Dela lika på föräldraledigheten

Vilken är då lösningen? Jag tror på lönekartläggningar. Samtliga arbetsplatser med fler än tio anställda borde utföra årliga lönekartläggningar för att komma åt osakliga löneskillnader.

Jag tycker också att män och kvinnor behöver börja dela mer lika på föräldraledigheten. På så sätt skulle arbetsgivarens inställning ändras. Idag tar mamman ut tre gånger så många föräldradagar som pappan. Om båda tog ut lika många dagar, vabbade och jobbade deltid lika mycket skulle kvinnor och män ses med lika ögon på arbetsmarknaden. Inte bara kvinnor skulle betraktas som riskrekryteringar. Plus att kvinnans pension inte skulle bli lidande i framtiden. Det om något skulle vara okej.

Annis Prhat
Pressansvarig FTF