Hoppa till huvudinnehållet

FTF om industrins lönekrav: Bra nivå!

Facken inom industrin kräver 2,8 procent i löneökning i den kommande avtalsrörelsen. FTF – facket för försäkring och finans stödjer kravet och anser att det är en bra nivå på märket.

- Det är en reallöneökning och ger mer pengar i plånboken till de anställda. Kravet ser ut att vara väl genomtänkt, säger Jerry Hedanius, förhandlingschef på FTF.

- FTF och försäkringsbranschens arbetsgivarorganisation, FAO, har sedan tidigare en överenskommelse om att följa märket. På svensk arbetsmarknad har det funnits en samsyn att det är industrin som ska "sätta märket" för löneökningarna i de centrala kollektivavtalen. Löneökningarna där funkar som riktmärke för samtliga områden på svensk arbetsmarknad, säger Jerry Hedanius.

Facken inom industrin är de fem fackförbund som omfattas av Industriavtalet: GS, IF Metall, Livsmedelsarbetareförbundet, Sveriges ingenjörer och Unionen. Förutom industrins krav på 2,8 procent ska en ytterligare avsättning göras till systemen för arbetstidsförkortning – deltidspension/flexpension.

För ytterligare information kontakta Jerry Hedanius via Annis Prhat, pressansvarig FTF, 070-240 95 96.