Hoppa till huvudinnehållet

Finansskatt hotar försäkringsjobb

I torsdags och i fredags skrev Pensionsnyheterna och Dagens Industri om den skatt på finanssektorn som utreds. Utredningen kommer att presenteras i november men Pensionsnyheterna har tagit del av delar av innehållet.

De uppger att förslaget kommer att vara att införa en skatt på försäkringsbolag och banker som baseras på företagets totala lönesumma. Skatten ska enligt Pensionsnyheterna vara 15 procent. Utredarna räknar med att detta kommer leda till prishöjningar och att ca 2600 jobb kommer att försvinna inom försäkring och bank.

- Om det här stämmer och förslaget blir verklighet blir såväl kunder, bolag och anställda förlorare, säger Anders Johansson, ordförande i FTF – facket för försäkring och finans. I praktiken är det en extra arbetsgivaravgift vi talar om och den kommer att bekostas med högre priser och färre anställda. Samtidigt riskerar förslaget om det genomförs att straffa ut försäkringsbolag med god kundservice och hög tillgänglighet.

Enligt utredningsdirektivet ska förslaget syfta till minskad snedvridning mellan de tjänster där slutkonsumenten betalar moms och finansiella tjänster som är undantagna från moms i enlighet med EUs momsdirektiv.

- Jag tycker inte att det finns någon snedvridning här som det är självklart att man bör rätta till. Att försäkringsbranschen är momsbefriad för konsumenten är lika i hela EU-området, säger Anders Johansson. Min uppfattning är också att försäkringsbolag är goda skattebetalare då vinst uppstår i verksamheten. Eftersom åtagandena är så långa inom till exempel livförsäkringsverksamhet har många försäkringsföretag också möjlighet att investera pengar i långsiktiga projekt som är bra för samhället, till exempel elnät och hyresbostäder.

Enligt Svenska Bankföreningens vd Hans Lindberg som intervjuades av DI har analysföretaget Copenhagen Economics kommit fram till en mycket högre siffra på uppemot 7200 jobb.

 

För mer information kontakta Annis Prhat, pressansvarig FTF, 070-240 95 96