Hoppa till huvudinnehållet

"Bra nivå på märket"

De fem facken inom industrin skrev i går kväll på ett nytt avtal som är värt 2,2 procent på ett år. Avtalet innebär löneökningar på 2 procent samt ytterligare avsättningar på 0,2 procent till tjänstepension.

- Det är en bra nivå, säger FTFs förbundsordförande Anders Johansson. Det ger mer pengar i plånboken till de anställda.

På svensk arbetsmarknad har det funnits en samsyn att det är industrin som ska ”sätta märket” för löneökningarna i de centrala kollektivavtalen. Löneökningarna där fungerar som riktmärke för samtliga områden på svensk arbetsmarknad. FTF och Försäkringsbranschens arbetsgivarorganisation, FAO har sedan tidigare en överenskommelse om att följa det så kallade märket.

- Därför kan vi med största sannolikhet säga att nivån i det centrala avtalet mellan FTF och FAO blir 2,2 procent.

I förhandlingarna med FAO har FTF yrkat på ökade avsättningar till tjänstepensionen.

- Jag hoppas att vi kommer överens om att försäkringsbranschen ska få ökad tjänstepensionsavsättning och att vi kan enas med FAO om nivån på den.

Vad det slutliga löneökningen för FTFs medlemmar blir, bestäms i de lokala löneavtal som FTFs föreningar förhandlar fram med arbetsgivarna.

 

Fotnot: Facken inom industrin är de fem fackförbund som omfattas av Industriavtalet: GS, IF Metall, Livsmedelsarbetareförbundet, Sveriges ingenjörer och Unionen.