Hoppa till huvudinnehållet

Tjänstemän inte oroliga för kommande pension

Sju av tio tjänstemännen känner sig lugna inför sin ekonomiska situation som pensionär. 23 procent är oroliga. Det skriver Collectum i ett pressmeddelande.

Ipsos har, på uppdrag av Collectum, genomfört en undersökning bland privatanställda tjänstemän (som har tjänstepensionen ITP). Det är nionde året i rad som mätningen genomförs och resultatet är relativt stabilt sedan den första mätningen år 2013.

– Den stora majoriteten är helt enkelt inte oroliga för sin ekonomiska situation som pensionärer. Resultatet kan nog förvåna många då det går på tvärs mot den bild som ofta förmedlas kring pensionärer och deras ekonomi, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum.

Det är inte bara de människor som har ITP som känner sig lugna inför pensionen. När Sifo förra året ställde samma fråga till allmänheten så var det 66 procent som kände sig lugna och 29 procent som kände sig oroliga.

För de allra flesta spelar tjänstepensionen stor roll för den ekonomiska situationen som pensionär. Med tjänstepension kan den totala pensionen motsvara upp till två tredjedelar av den tidigare inkomsten. Den som saknar tjänstepension får ofta mindre än halva lönen i total pension. I genomsnitt får landets privatanställda tjänstemän 7 300 kronor per månad i tjänstepension att lägga till den allmänna pensionen.

– Arbetar man under sitt hela arbetsliv och har tjänstepension så kan man känna sig lugn. Idag har nio av tio anställda tjänstepensioner från sin arbetsgivare. Tjänstepensionen blir en allt viktigare del av den totala pensionen, säger Tomas Carlsson i pressmeddelandet.