Hoppa till huvudinnehållet

Prank klassas som försäkringsbedrägeri och polisanmäls

Länsförsäkringar Bergslagen skriver i ett pressmeddelande att de har fått in ovanligt många misstänkta bedrägerier om falska skärmskador

Försäkringsbolagets utredare kunde snabbt se en röd tråd. Kunderna har skickat in bilder på sin trasiga tv-, dator- eller mobilskärm, dessa bilder är i själva verket ett prank. Sprickan i glaset eller grafikfelet är en nedladdad skärmbakgrund eller en Youtube-film.

Filmen och skärmbakgrunden är menade att användas som pranks där du till exempel kan låna din väns telefon, låtsas tappa den och sedan lämna tillbaka den ”trasig”.

- Kanske väcker den lekfulla situationen och de verklighetstrogna bilderna lust att testa pranket på sitt försäkringsbolag utan att tänka på att det i samma stund övergår till en brottslig handling, säger Bjarne Linden, skadechef Länsförsäkringar Bergslagen.

- i ser att många chansar och tror att de bara riskerar ett ”nej” när de gör en skadeanmälan, men vi polisanmäler alla misstankar om försäkringsbedrägeri. Kunderna blir förstås förtvivlade över att få en polisanmälan i sitt register och ångrar att de dragits in i att ta denna onödiga risk, säger Bjarne Linden.