Hoppa till huvudinnehållet

Håkan Svärdman, samhällspolitisk chef

Publicerad

Pensionärernas nöjeskonto 2021. 110 kr/dag för en kvinna och 259 kr/dag för en man

Sedan de första årskullarna i det reformerade pensionssystemet gick i pension har den allmänna pensionen rasat.

Hur mycket återstår av pensionen när skatten, bostaden och övriga nödvändiga levnadskostnader är betalda?  Vad finns egentligen kvar för en pensionär till resor och nöjen?  

De allra flesta människor arbetar ett helt liv med tankar om att förverkliga sina drömmar när barnen blivit vuxna och yrkeskarriären är avslutad. Nu finns äntligen tiden att förverkliga allt det som man drömt om hela livet. Men möjligheten att göra det kommer för allt för många människor att förbli en dröm. Pensionen räcker inte till. Inte för resor och kanske inte ens heller för de där oförutsedda utgifterna som tandläkare eller annat. I denna rapport som är tänkt att bli årligen återkommande ger vi en bild av det utrymmet som faktiskt återstår för att göra allt det många drömmer om. Det räcker tyvärr inte långt för många. Den genomsnittliga totala pensionen uppgick till 21 534 kronor per månad (i 2020 års priser) för personer födda 1953.[1] Efter skatt återstår 17 443 kr per månad. När hyra och nödvändiga levnadskostnader är betalda återstår 5 424 kronor per månad för nöjen och oförutsedda utgifter.[2] För en genomsnittlig kvinnlig pensionär född 1953 återstår 3 313 kronor per månad eller 110 kronor per dag, medan en genomsnittlig manlig pensionär född samma år får 7 760 kronor över per månad, vilket ger 259 kronor per dag.

Forenas Stora pensionsrapport visar att den totala pensionsnivån uppgick till 86 procent av slutlönen när den första årskullen som omfattades av det reformerade pensionssystemet gick i pension vid 65 års ålder. Målsättningen med det reformerade pensionssystemet är det ska leverera en pension på samma nivå som det gamla systemet gav.

  • Detta löfte har inte infriats på grund av att den allmänna pensionen sjunkit kraftigt. Det har inneburit att den totala pensionen endast uppgår till 73 procent av slutlönen för den senaste årskullen som gick i pension. Om den 86-procentiga pensionsnivån hade kunnat bibehållits hade dagens nyblivna pensionärer haft ett väsentligt större nöjeskonto för att förverkliga sina pensionsdrömmar. Kvinnors nöjeskonto skulle öka med i genomsnitt 82 procent, medan männens konto skulle öka med 40 procent. En genomsnittlig kvinnlig pensionär skulle få 201 kronor över till nöjen per dag medan en manlig pensionär skulle få 363 kronor per dag, säger Håkan Svärdman, samhällspolitisk chef hos Forena.

[1] I total pension ingår allmän pension, tjänstepension och privat pension. Mer om beräkningen av pensionerna för årskull 1953 vill vi hänvisa till Forenas Stora pensionsrapport – Hela livet halva lönen.

[2] Utgått från en schablonbeskattning som motsvarar en kommunalskatt på 30 procent och en begravningsavgift på 0,253 procent. Nödvändiga levnadskostnader för ensamstående uppgick till 6160 kr/mån år 2020 enligt Konsumentverket, Koll på pengarna 2020. Den genomsnittliga boendeytan för ensamstående personer över 65 år utan barn uppgick till 63 kvadratmeter år 2019 och kostnaden per kvadratmeter är hämtade från SCB: http://www.statistikdatabasen.scb.se/pxweb/sv/ssd/START__BO__BO0406__BO0406E/BO0406Tab01/

Forenas personuppgiftspolicy gäller inte när du klickar på länken eftersom du kommer till en extern webbplats.