Hoppa till huvudinnehållet

Pensionärernas ekonomi allt sämre

Svenskarnas förtroende för det allmänna pensionssystemet är lågt. En uppfattning som delas av både pensionärer och löntagare.

En undersökning som Novus har gjort på uppdrag av Forena visar att:

  • Sju av tio svenskar anser att de offentliga ersättningssystemen i Sverige ger en låg levnadsstandard. En uppfattning som delas av både löntagare och pensionärer.
  • Hälften av Sveriges pensionärer har mindre än 5 000 kr/mån eller 170 kr/dag kvar att leva på varje månad efter att bostaden och nödvändiga kostnader är betalda. Var fjärde har mindre än 3 000 kronor kvar, eller 100 kr/dag
  • Åtta av tio skulle inte klara sig enbart på allmän pension.
  • Tre av tio pensionärer måste ta av besparingar, arbeta eller låna för att klara att betala sitt boende och nödvändiga kostnader.

-  Svenskarnas förtroende för det allmänna pensionssystemet är lågt. En uppfattning som delas av både pensionärer och löntagare. Pensionärernas uppfattning grundas på egen erfarenhet. Hälften av pensionärerna har ett nöjeskonto som understiger 170 kronor per dag och var fjärde pensionär har endast hundra kronor att förgylla vardagen med. En vardag där priserna oavbrutet har höjts det senaste halvåret. Forenas rapport Pensionärernas nöjeskonto visade förra året att skillnaden är stora mellan män och kvinnor. Män har i genomsnitt 259 kr/dag och kvinnor 110 kr/dag över efter allt nödvändigt är betalt, säger Forenas Samhällspolitiske chef Håkan Svärdman och fortsätter:

- Att åtta av tio pensionärer uppger att de inte skulle klara sig enbart på allmän pension överraskar inte snarare bekräftar de resultat som Forena de senaste åren visat där den allmänna pensionen kraftigt fallit från 61 till 45 procent av lönen. Om pensionsnivån bibehållits på 61 procent skulle pensionen ha varit 4 658 kronor högre per månad, det vill säga 18 330 kronor före skatt och 14 950 kronor efter skatt.

Det är tjänstepension och bidrag som är pensionärernas ekonomiska livboj, men för många räcker inte det. Därför tvingas tre av tio pensionärer dryga ut pensionen med besparingar, lån och extra jobb för att klara betala nödvändiga kostnader.

Läs rapporten i sin helhet