Hoppa till huvudinnehållet

Kajsa Dahlerus, förhandlingschef

Publicerad

Nytt Fremia-avtal klart för anställda på Folksam

Det centrala avtalet följer det så kallade märket och ger de anställda löneförhöjningar på 5,4% under den 29 månader långa avtalsperioden.

Avtalet innehåller två revisionstillfällen, den 1 augusti 2020 och den 1 januari 2022.

- Vi har skrivit ett längre avtal med siffror som får betraktas som bra! 3 procent vid första lönerevisionen, och 2,4 procent vid den andra. Avtalet följer det så kallade märket och vi höll emot de förändringar som arbetsgivaren ville genomföra i avtalet, säger Anders Johansson, förbundsordförande för Forena.

Parterna Forena och Fremia (tidigare KFO) är överens om att löneutvecklingen över tid ska följa branschen och att lokal lönebildning tillämpas.  Dessutom ska individuell lönesättning och individuella samtal om prestation tillämpas.

- Det känns skönt att vara i mål och att vi inom kort kan börja förhandla de lokala förutsättningarna så att medlemmarnas lönedialoger kan komma igång. Först kommer de centrala förhandlingarna, sedan de lokala förhandlingarna och i de lokala förhandlingarna sätter vi tidsramen för de individuella lönedialogerna. Vi vet att alla medlemmar är nyfikna på tidsplanen, säger Anneli Ersson, ordförande på Forena Folksam.

Dessutom tillsattes två arbetsgrupper kring omställning och kring uppsägningstider.

- Det ska bli intressant att diskutera de två frågorna och utreda dessa frågor och se på olika tolkningar Det ska bli spännande att se hur långt vi kan komma och om vi kan hitta gemensamma nämnare, säger Kajsa Dahlerus, förhandlingschef på Forena.

Även en mindre administrativ förändring genomfördes för anställda som arbetar fram till 67 års ålder.

Förhandlingarna på central nivå mellan Forena och Fremia, som rör de anställda på LO-TCO Rättsskydd, kommer sätta igång inom kort. Så fort de är klara kommer de lokala förhandlingarna ta vid även där. Forena är sedan i november 2020 klara med förhandlingarna på FAO-området, vilket omfattar de försäkringsbranschen.