Hoppa till huvudinnehållet

Klimatåtagande: Skandia står för 40 miljarder kronor

Skandia kommer att investera 40 miljarder kronor i klimatfrågan under detta årtionde, meddelar företaget i ett pressmeddelande.

Klimatutsläppen ska vara nere på noll till 2050 enligt Parisavtalet. För att lyckas med det behövs ”tusentals miljarder dollar”, enligt Skandia. I det sammanhanget kan 40 miljarder kronor tyckas vara ett obetydligt bidrag. Men Skandia ansluter sig som första svenska bolag till Climate Investment Coalition, ett danskt initiativ. CIC syftar till att samla privat kapital och signalera till regeringar ”att vilja och förmåga finns om möjligheter ges” som det heter i pressmeddelandet. Tanken är att privat och offentligt kapital ska växeldra för att klimatomställningen ska lyckas. Det handlar om en övergång till förnyelsebar energi men också om andra åtgärder.

- Med vårt åtagande i Climate Investment Coalition vill vi visa att finans- och pensionsbranschen menar allvar,” säger Frans Lindelöw, koncernchef på Skandia i en kommentar.

Det samlade åtagandet inom CIC kommer att offentliggöras i samband med FN:s klimatkonferens COP26 i Glasgow i början av november.

Sedan tidigare har Skandia meddelat att företaget antagit en så kallad klimatfärdplan för att bidra till att världen klarar tvågradersmålet.