Hoppa till huvudinnehållet

Han är ny Forena-ordförande på Trygg-Hansa

Elias Bakk är nyvald ordförande på Forena Trygg-Hansa efter sammanslagningen med Moderna.

Vad gillar du med att vara fackligt förtroendevald?
- Jag tycker att det är kul att vara företagets sparringpartner i förändringar. Man lär sig så otroligt mycket. Man får insikter i hur ett företag fungerar. Jag är lite nyfiken av naturen och då är det fackliga uppdraget en väldigt bra väg att gå. Man får se det som finns ”behind the scenes” på något sätt. Man möter också människor som befinner sig i en svår situation i livet. Det häftigaste är när man kan ge stöd så att en medlem kan vända på den situationen, när man som facklig representant kommer in som ett smörjmedel som bidrar till låsningar går upp.

Kan facket påverka?
- Ja, om vi kommer in i ett tidigt skede, redan på idéstadiet, då har vi bäst möjligheter att påverka. Kommer vi däremot in sent, då är det väldigt liten chans till påverkan. Cheferna kan tuta och köra över eftersom arbetsledningsrätten sträcker sig väldigt långt. En utmaning är utvecklingshastigheten. Allt ska helst ha skett i förrgår.

Har du några knep?
Vill vi kunna påverka måste vi ha skapat så pass goda relationer att vi får komma in redan på idéstadiet. Arbetsgivaren och facket vill båda företagets bästa, men utifrån lite olika utgångspunkter. Det gäller att man lyckas förmedla det till varandra. Man behöver vara ödmjuk och visa förståelse för varandras utmaningar. Det börjar uppifrån. Om högsta ledningen ser meningen med en god relation så sipprar det ner. Då kommer till slut även gruppcheferna se meningen med goda kontakter med de lokala fackliga företrädarna.

Fakta: Elias Bakk

Ålder: 47 år
Bor: Stockholm
Familj: Fru och två barn
Fritidsintresse: Musik och att vara stugan i Norra Uppland.