Hoppa till huvudinnehållet

Fredag den 13:e en (o)tursdag?

I fredags var det Fredag den trettonde. Det datumet inträffar en till tre gånger per år. Är det en otursdag jämfört med övriga fredagar eller ej?

Försäkringsbolaget Folksam har gått igenom skador som inträffat de tio senaste åren på fredagar som infaller just den 13:e i månaden och statistiken visar att datumet snarare är en turdag. Det meddelar Folksam på sin hemsida.

Generellt sett ökar antalet skadeanmälningar fredag till söndag då människor oftast är mer aktiva under helgen. Men statistiken visar att antalet skador som inträffar just på fredag den trettonde faktiskt är lägre än andra fredagar.

- Till skillnad från folktron kan vi se att folk inte är mer otursförföljda på fredag den trettonde, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam. Tvärtom så har antalet skador som anmälts till oss just den dagen minskat de senaste åren. Kanske är det så att människor är lite försiktigare den dagen.

När olyckan är framme är det framförallt kvarglömda väskor som stjäls, mobiltelefoner som tappas eller glasögon man råkat sätta sig på.

Antalet bilolyckor sjunker också fredagen den trettonde. Snarare än att datumet påverkar bilskadorna är det framför allt väder, väglag och semesterperioder som inverkar.