Hoppa till huvudinnehållet

Försäkring – populäraste YH-utbildningen 2021

Enligt SCB:s statistik hade Yrkeshögskolans utbildningar med inriktning försäkring och bank det högsta antalet sökande per plats.

Antalet sökande var 11,3 behöriga sökande per utbildningsplats. Det skriver FAO (Försäkringsbranschens Arbetsgivareorganisation) på sin hemsida.

Utbildningen har sitt ursprung 1986 i ett samarbete mellan FAO, Forena och Skolförvaltningen i Göteborg. Då skapades en påbyggnadsutbildning till gymnasiet med konceptet att teori skulle varvas med praktik. Två dagar teoridel per vecka var förlagd till skolan och tre dagar praktik var förlagd till försäkringsbolag i Göteborgsområdet.

Ett par år senare startades en motsvarande utbildning i Sundbyberg. Från 1998 ingick de i den statliga verksamheten Kvalificerad Yrkesutbildning, KY, som 2013 ersattes av YH-utbildningarna. Under några år fanns försäkringsutbildningarna även på andra platser i Sverige.

I dag finns två YH-utbildningar med inriktning på försäkringsbranschen, båda är tvååriga. YRGO (Högre yrkesutbildning i Göteborg) driver utbildningen Bank- och försäkringsrådgivare och FEI (Företagsekonomiska Institutet) driver i Stockholm utbildningen Försäkringsrådgivare/ Skadereglerare/ Riskbedömare.

Syftet med YH-utbildningarna, som varvar teori med lärande i arbetet (LIA), är att de ska leda till anställning.