Hoppa till huvudinnehållet

Allt fler skaffar en barnförsäkring

Antalet individuella barnförsäkringar har de senaste tio åren ökat med nästan 15 procent, en trend som hållit i sig i över 15 år.

Antalet barn och ungdomar i Sverige som inte är äldre än 25 år har under samma period ökat med knappt 6 procent. Det visar ny statistik från Svensk Försäkring.

Det betyder att fler än hälften av alla barn och unga nu har en barnförsäkring.

– Det är naturligtvis en glädjande utveckling att fler inser fördelarna med att teckna en barnförsäkring. Individuella barnförsäkringar kan bland annat ge ersättning vid bestående funktionsnedsättning eller arbetsoförmåga på grund av sjukdom eller olycksfall, säger Kajsa Lindell, kvantitativ analytiker på Svensk Försäkring.

Drygt 1,6 miljoner barn och unga i Sverige har en individuell barnförsäkring och nästan 315 000 har en gruppförsäkring. Sedan 2011 har andelen barn och unga med individuella barnförsäkringar ökat från 47 procent till 51 procent (2020).

Barnförsäkringar fungerar ofta som en kombinerad sjuk- och olycksfallsförsäkring och gäller vanligtvis upp till dess att barnet har fyllt 25 år. Försäkringen kan tecknas både som en individuell försäkring och som en gruppförsäkring.